EA Sports hoopt dwangsom KSA te omzeilen

03 december 2020

De voetbalgame FIFA ligt momenteel zwaar onder vuur in Nederland. De Kansspelautoriteit (KSA) heeft de gameontwikkelaar EA Sports een boete opgelegd van 500.000 euro per week. De dwangsom is opgelegd vanwege de verkoop van betaalde Packs in het spel. EA Sports kan een maximale boete opgelegd krijgen van 10 miljoen euro. Echter ging EA Sports in hoger beroep. De advocaat René Otto ziet goede kansen voor het spelbedrijf en acht EA niet kansloos.

Loot Boxes

De rechter oordeelde dat de pakketjes in FIFA binnen het gokken vallen. De pakketjes worden ook wel ‘loot boxes’ genoemd. In een loot box zit een beloning, alleen weet de koper nog niet wat de beloning precies zal zijn. De inhoud van een pakketje kan vervolgens worden verkocht en heeft daardoor ook een economische waarde. De Kansspelautoriteit in Nederland is al ruim twee jaar bezig met de loot boxes, aangezien deze volgens de huidige Nederlandse wetgeving omtrent kansspelen verboden zijn. Eerder besloot EA Sports om geen FIFA-punten meer te verkopen in België. De punten zijn nog wel verkrijgbaar in Nederland en kunnen gebruikt worden om pakketjes mee aan te schaffen in het spel.

De Kansspelautoriteit besloot om EA Sports een dwangsom op te leggen. EA Sports kreeg op dat moment enkele weken de tijd om de pakketjes uit de voetbalgame te halen. EA Sports vocht de dwangsom aan bij de rechtbank in Den Haag. Echter kwam de rechter tot de conclusie dat de Kansspelautoriteit in zijn recht staat en de juiste maatregelen heeft getroffen.

EA Sports in verlegenheid gebracht door illegale transacties

De advocaat Otto ziet kansen voor EA Sports in het hoger beroep. De pakketjes in FIFA worden momenteel beschouwd als een kansspel, maar dat is volgens de advocaat onterecht. “Een FIFA Pack kan alleen een kansspel zijn als de voetballers die erin zitten een economische waarde hebben. Uit het onderzoeksrapport van de KSA blijkt dat daarvan sprake is als de voetballers kunnen worden verhandeld voor geld, maar in het spel zelf is deze optie er niet. De rechtbank oordeelt dat er toch sprake is van een ‘economische waarde’, omdat de voetballers buiten het spel om via externe, illegale websites te verhandelen zijn. Volgens de licentievoorwaarden van FIFA zijn deze transacties echter niet toegestaan en spelers van FIFA worden verbannen uit het spel zodra dit aan het licht komt. Ontwikkelaars van games doen ook daadwerkelijk veel moeite om deze transacties te voorkomen.”

Percentage bij pakketje

EA Sports heeft onlangs wel al een grote aanpassing gedaan binnen de videogame FIFA 21. Spelers krijgen nu voor aankoop van een pakketje te zien wat de kans is dat er een zeldzame speler in zit. Het percentage is duidelijk zichtbaar. Echter zijn er ook nog wat twijfels over deze aanpassing. Aangezien er ook honderden zeldzame spelers in het spel aanwezig zijn die vrijwel geen waarde hebben.

Verdwijnen de FIFA-punten?

Het is voor de gamers momenteel zeer eenvoudig om FIFA-punten te kopen. De punten zijn via het spel verkrijgbaar en er kan afgerekend worden met onder andere iDeal. Daarnaast zijn de FIFA-punten ook verkrijgbaar bij de sigarenboer, de gamewinkel en zelfs in de supermarkt. Mocht EA Sports in het hoger beroep aan het kortste eind trekken dan zullen de FIFA-punten verdwijnen voor Nederlandse spelers.

De financiële klap voor EA is in dat geval ook groot. Het bedrijf verdiende vorig jaar maar liefst één miljard dollar aan verkoop van de loot boxes. Gezien de populariteit van FIFA in Nederland zal het om vele miljoenen euro’s gaan. Daarnaast zal het bedrijf een nieuw verdienmodel moeten gaan denken. Mogelijk worden er spelers tegen een vast bedrag aangeboden in de game, waardoor de gamers van te voren al weten wat zij daadwerkelijk aankopen.

Bronnen

Uitspraak Rechtbank Den haag – Dwangsombesluit en openbaarmaking van het dwangsombesluit.

Populaire blogs

Gokkasten
De top 5 gokkasten...
Gokkasten
Onze top 10 gokkasten...
Gokkasten
Top 5: populairste gokkasten...